Blogipäivityksissä on ollut pieni tauko, sillä saimme vieraita Suomesta ja viikko on mennyt kuin siivillä. Nyt on hyvä aika ottaa vähän kiinni ja päivitellä taas kerralla useamman postauksen verran.
Tuossa muutama päivä sitten päätimme tutustua skotlantilaisen ruokakulttuurin klassikkoedustajiin. Emme kuitenkaan halunneet hienostella turhan paljoa, vaan keskityimme helposti saatavilla oleviin makuelämyksiin, jotka sopivat monenkokoiselle kukkarolle.
Alkupalaksi otimme katukeittiöstä friteeratut Mars-suklaapatukat, joiden kokonaisvaltainen epäterveellisyys on jotakin niin ylitsevuotavaa, että jopa terveysviranomaiset ovat antaneet niistä lausunnon. Maku oli täsmälleen sitä, mitä kuvaus (ja yllä oleva kuva) antaa odottaa. Epäterveellisellä taikinalla kuorrutettu patukka, joka uppopaistetaan nopeasti kuumassa öljyssä. Kaloreita tämä "herkku" pitää sisällään 1200 ja paikalliset lehdet väittivät syyskuussa, että se voi aiheuttaa kuoleman tunneissa.
Selvittyämme hengissä tästä alkupalasta kävimme illalla ruokakaupan kautta ja illallispöytään päätyi skottilaisia taikinakuoreen kietaistuja munia, haggista ja Irn-Bruta. Haggis on nykyisessä muodossaan muovikuoreen tursotettua mursketta, jonka maku ja koostumus kulkee reilusti mustapippurilla maustetun mustanmakkaran ja maksalaatikon välimaastossa. Koska haggiksen rakenne on helposti muotoiltavissa, se soveltuu monenlaisiin ruokakokonaisuuksiin. Me viipaloimme haggiksen muovirasiaan ja mikrotimme sen. Kyytipoikana oli mm. Irn-Bru-virvoitusjuomaa, joka on niin suosittua Skotlannissa, että jopa Coca Cola jää myyntitilastoissa kakkoseksi.
Myöhemmin viikolla seurueemme uskaliaat jäsenet kokeilivat haggista myös vähän klassisemmassa yhteydessä, eli viskikastikkeessa lanttu- ja perunasoseen kera. Sitä rohkenemme suositella kaikille sisäelinruokien vahvasta mausta pitäville.



Ei kommentteja:
Lähetä kommentti