maanantai 31. lokakuuta 2011

Ruoansulatuksen edistämistä

Olen tänä viikonloppuna kohdannut aivan uuden portugalilaisen alkoholikulttuurin. Tähän asti mielikuvani ovat täyttyneet vain ruoan kanssa viiniä siemailevista etelänmaalaisista, joille väkevät ovat tuntematon käsite, mutta nyt olen saanut viettää aikaa hartaassa katolilaisessa perheessä, joiden lempinautintoaineisiin kuuluu lukematon pullovalikoima likööreitä, akvaviitteja, konjakkeja ja lisäksi ties mitä kotitekoisia käymistuotteita.

Suomalaisessa kulttuurissa vahvaan uskonnollisuuteen liitetään usein vahva alkoholikielteisyys, mutta täällä ei muinainen kieltolaki kummittele nurkissa. Ruokailu on hyvä aloittaa siirappisella snapsilla, ruokailun aikana juodaan viiniä ja kuhunkin ruokalajiin perinteisesti liitettyjä likööreitä. Jälkiruoaksi sopiikin sitten oikeastaan mikä vain, sillä hyvähän "ruoansulatusta on edistää". Jopa suomalainen minttuviina raakana on tässä perheessä arvossaan ja jouluaaton ohjelmanumerona lahjojen avauksen yhdeydessä on minttukaakaoiden juonti.

Mutta kaikesta tästä huolimatta, juuri kukaan ei tunnu täällä humaltuvan. Alkoholiin ei tarvitse repsahtaa, eikä sitä tarvitse juoda kohtuutonta määrää.

Ei kommentteja: